Het Begin van de Weeën (2)

6“U zult horen van oorlogen en geruchten van oorlogen; pas op, word niet verschrikt, want al die dingen moeten gebeuren, maar het is nog niet het einde. 7 Want het ene volk zal tegen het andere volk opstaan, en het ene koninkrijk tegen het andere koninkrijk; …” (Mattheüs 24:6-7a HSV).

Het tweede punt dat het begin van het einde markeert, is politieke onrust.

‘Oorlogen en geruchten van oorlogen’ duidt op een zeer gespannen tijd op aarde tussen bepaalde naties.

De opmerking (bevel) van Jezus: ‘pas op, word niet verschrikt’ suggereert dat de oorlogen geen wereldoorlogen zijn of in ieder geval niet direct de uitverkorenen (gelovigen uit Israël en de volken) erbij betrekken.

Het Griekse woord ‘throeó’ (verontrust, gealarmeerd, verschrikt) betekent ‘in een staat van angst zijn door iets wat je heeft verrast’. Gods kinderen echter moeten zich niet verbazen als deze gebeurtenissen plaatsvinden, want ‘al die dingen moeten gebeuren’. Deze Griekse term (‘moeten gebeuren’ – ‘dei gar genesthai’) komt meer dan honderd keer voor in het Nieuwe Testament, en duidt in wezen de soevereine wil van God aan.

Het is voor ons geen verrassing dat er een zeer nauwe parallel met deze Griekse uitdrukking voorkomt in Daniël 2:28. Daar staat: ‘maar er is een God in de hemel Die verborgenheden openbaart. Hij heeft koning Nebukadnezzar laten weten wat er in later tijd gebeuren zal‘.

Van bijzonder belang is het feit dat de droom van Nebukadnezzar wijst op de oorlogen in verband met het laatste koninkrijk van de menselijke geschiedenis (zie Daniël 7).

Het voor de hand liggende punt is dit: het begin van de weeën zijn geen willekeurige handelingen van de mensheid, maar door God geleide gebeurtenissen die zeker zullen plaatsvinden.

Dus hoewel deze periode moeilijk zal zijn, hoeven Gods kinderen niet bang te zijn.

God heeft de volledige controle en bepaald zelf de gebeurtenissen.

Door: Charles Cooper

Uit: ‘God’s Elect and the Great Tribulation’ blz. 170-171

Gerelateerde artikelen:

Het Begin van de Weeën (1) | Eschatos

Rede van Jezus in Mattheüs 24 voor de Gemeente! | Eschatos

Teken Start Laatste Jaarweek (7 jaar) | Eschatos

Wie zijn de Uitverkorenen in Mattheüs 24? | Eschatos

Updates ontvangen
Loading
Categorieën
Boek